Zaterdag
02-03-2019 12:00
EXTRA Zaandam, met bezoek Czaar Peterhuisje
provincie Noord-Holland vertrekpunt eindpunt Zaandam NS (rondwandeling)  afstand 15  aantal deelnemers op dit moment 11
van de organisator / kaartlezer
 Omschrijving 
Zaandam, mijn vaderskant, de prinsemarij komt er vandaan, deze wandeling is voor mij dan ook een beetje een tour de nostalgie. Na het overlijden van mijn oma in 1990 ben ik er heel lang niet meer geweest want wat had je nou te zoeken in die lelijke plaats.
Langs de Zaan ontstond in de 17de eeuw een echt industriegebied. Op het hoogtepunt in het midden van de 19de eeuw stonden er wel tegen de 2000 zagende, malende, persende en bonkende molens, daarna werden deze bijna allemaal vervangen door fabrieken met (stoom)machinerieen. Heel veel handelswaren uit de oost en de west werden er verwerkt. De Zaanstreek, in 1811 ontstond pas de gemeente, en vanaf 1812 stad (!) Zaandam, is nooit echt rijk geweest. De winsten vloeiden weg naar Amsterdam vanwaaruit alle investeringen werden bekostigd.
Toen vanaf eind jaren zestig van de vorige eeuw veel industrie vertrok zag je Zaandam stukje bij beetje achteruit gaan. Om dat een halt te geven werd in 2003 een "stedenbouwkundig herontwikkelingsprogramma" voor de plaats aan genomen, en moet gezegd, Zaandam is er behoorlijk op vooruit gegaan, het krijgt zelfs echt (weer?!) mooie kanten.
Tijdens een wandeling waarbij we lussend en hoekend door de plaats lopen, gaan we het allemaal zien.
In het begin bezoeken we ook het Czaar Peterhuisje waar in 1697 de Russische Czaar enige tijd verbleef tijdens een van zijn west-Europese reizen, en daarbij in zich op nam hoe de Zaanse molenindustrie werkte. Het museum is niet zo gek groot, je hebt in een heel klein half uurtje echt wel gezien.

Na afloop van de wandeling ga ik nog ergens in de stad eten omdat ik savonds in de plaats nog naar een, helaas voor jullie al uitverkocht, concert van de oude folkgroep CCC inc. ga.

 Hoe kom ik er?
Bij voorkeur met OV

 Afspreekpunt
Deze informatie is beschikbaar omdat je ingelogd bent  alleen beschikbaar als je ingelogd bent, aanmelden is gratis.


 Tempo
  Behoorlijk doorlopen  

 Bijzonderheden
Deze informatie is beschikbaar omdat je ingelogd bent   alleen beschikbaar als je ingelogd bent
 Bron
zelf bedacht

 Organisatie
Deze informatie is beschikbaar omdat je ingelogd bent  alleen beschikbaar als je ingelogd bent


 Deelnemers (maximaal 14)
Deze informatie is beschikbaar omdat je ingelogd bent alleen beschikbaar als je ingelogd bent.


Aanmelden (kan alleen als je ingelogd bent)
Afmelden (kan alleen als je ingelogd bent)

 

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen