Zondag
08-09-2019 10:00
Appel & Slichtenhorst
provincie Gelderland vertrekpunt eindpunt Nijkerk (rondwandeling)  afstand 23  aantal deelnemers op dit moment 12 (vol)
van de organisator / kaartlezer
 Omschrijving 
Door een maisveld komen we bij Het Neude, een opengesteld buiten in 1917 gesticht door Pieter van Leeuwen Boomkamp. Op de enk heeft de familie een prive begraafplaats die ontsloten is door een onverhard pad langs een solitaire eik. Gebogen en bolle percelen met steilranden en houtwallen verraden oud landschap. Boerderijen zoals Klein Ehrental zijn al gesticht in de middeleeuwen en behoorden tot de franse tijd toe aan het klooster van Paderborn. Nadien hebben conservatieve particuliere eigenaren het landschapsvormende heidelandbouw- systeem in ere gehouden. Recent zijn op enkele percelen aan de Brede Beek wijgaarden aangelegd.

Ongemerkt komen we in het venige natuurgebied De Bunt dat vroeger op veel grotere schaal voorkwam en de landbouwenclaves omgaf. Bij de boerderijen Westerveld & Meerveld worden de percelen weer grilliger en over een holle weg langs een beek komen we terecht in het privaat beheerde Appel. Centraal tussen de boerderijen stond een stenen huis =Kemna= waarvan de slotgracht nog bestaat. Onder dit huis bevonden zich kelders waarin de pachtafdrachten voor het klooster opgeslagen werden. Van 1902 tot 1937 was er een spoorlijn van Nijkerk via Appel en Voorthuizen naar Barneveld die op de kaart nog duidelijk herkenbaar is aan de doorgaande lijn van perceelgrenzen.

Dwars over een weide komen we terecht in de lange rechte lijnen van de Kruishaarse Heide. Na de mysterieuze Kruishaarder Berg en oversteek van de weg komen we weer in Slichtenhorst en lopend onder de hoge eiken bij de boerderijen Schavenou en Groot Ehrental bereiken we weer het beginpunt.

 Hoe kom ik er?
Auto: via A28 of A1 en N301, er is ruime parkeergelegenheid bij het hotel.

OV: via NS Nijkerk en Oude Barneveldseweg (1.5 km)

 Afspreekpunt
Deze informatie is beschikbaar omdat je ingelogd bent  alleen beschikbaar als je ingelogd bent, aanmelden is gratis.


 Tempo
  Ontspannen tempo  

 Bijzonderheden
Deze informatie is beschikbaar omdat je ingelogd bent   alleen beschikbaar als je ingelogd bent
 Bron
Zelf bedacht

 Organisatie
Deze informatie is beschikbaar omdat je ingelogd bent  alleen beschikbaar als je ingelogd bent


 Deelnemers (maximaal 12)
Deze informatie is beschikbaar omdat je ingelogd bent alleen beschikbaar als je ingelogd bent.


Aanmelden (kan alleen als je ingelogd bent)
Afmelden (kan alleen als je ingelogd bent)

 

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen