Dinsdag
10-05-2022 10:55
Maasheggen in meidoorntijd van Cuijk naar Boxmeer
provincie Noord-Brabant vertrekpunt eindpunt NS Cuijk - NS Boxmeer  afstand 18,5  aantal deelnemers op dit moment 3
van de organisator / kaartlezer
 Omschrijving 
De Maasheggen tussen Cuijk en Boxmeer heb ik nu verschillende keren gelopen in het najaar met bessen en kardinaalsmutsen aan de struiken en vroeg in het voorjaar als de sleedoorn bloeit. Maar nog nooit in meidoorntijd. Dit in tegenstelling tot het Maasheggengebied tussen Bosmeer en Vierlingbeek. Met wat geluk bloeien de meidoorns.

Je kunt mooie wandelingen door de Maasheggen maken vanuit Boxmeer naar Vierlingsbeek of van Cuijck naar Boxmeer. De gebieden hebben allebei een heel ander karakter. De Maasheggen tussen Cuijk en Boxmeer zijn zeer bijzonder vroeg in het jaar als de sleedoorns bloeien ontdekte ik twee jaar geleden. De Maasheggen in het najaar zijn ook erg mooi, dan hangen veel bessen er min of meer tegelijk. Maar de Maasheggen zijn vooral bekend om de bloeiende meidoorns. Het is altijd een kunst om goed te timen of de meidoorns al bloeien of misschien al over hun bloei heen zijn.

De Maasheggen zijn een zeer oud cultuurgebied, dat wordt gekenmerkt doordat het landschap wordt verdeeld in een groot aantal kleine kleine percelen die worden gescheiden door in elkaar gevlochten meidoorn- en sleedoornheggen. De heggen worden zo in elkaar gevlochten dat er zeer compacte heggen ontstaan, die nauwelijks doordringbaar zijn.
Doordat de heggen zo dicht in elkaar gevlochten zijn, vormen ze een ondoordringbare afscheiding. Ze dienen vooral als perceelscheiding en veekering, maar helpen ook bij het buiten houden van roofdieren. Iedere keer als de uiterwaarden onder water lopen, helpen de heggen bij het opvangen van slib; als het water zich terugtrekt, blijft het slib achter waardoor de bodem in het gebied erg vruchtbaar is.

Deze manier van werken is al zeer oud. Julius Ceasar schreef al voor Chr. in zijn boek over zijn Germaanse rondwandelingen over de wijze waarop de plaatselijke bewoners hun landbouwpercelen afscheidden door middel van ineengevlochten meidoornheggen. Hij gaf daarbij ook blijk van zijn ergernis, omdat de heggen een muur vormden die hij met zijn leger met moeite kon passeren.

De Maasheggen liggen in de uiterwaarden van de Maas. Vroeger waren ze langs alle uiterwaarden van de Maas te vinden, maar tegenwoordig komen ze vooral nog voor in Oost-Brabant in de omgeving van Cuijck en Boxmeer. Met de uitvinding van het prikkeldraad begon de achteruitgang van de gevlochten maasheggen. Een deel van het gebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Ook aan de overkant van de rivier komen de maasheggen voor maar daar worden zij ernstig bedreigd.

De maasheggen hebben op het moment een grote natuurwaarde omdat ze beschutting geven aan een groot aantal dieren, zoals vogels, maar ook dassen.
We lopen langs de rivier, tussen de heggen en door stukjes bos. Het gebied tussen Cuijk en Boxmeer lijkt iets gevarieerder dan dat naar Vierlingsbeek. Na een aantal kilometer komen we langs het klooster Sint Agatha, het oudste nog door monniken bewoonde klooster in Nederland, stammend uit de Middeleeuwen.

 Hoe kom ik er?
Station Cuijk is te bereiken met de trein uit de richting Nijmegen en Venray.
De auto parkeren in Cuijk lijkt geen probleem.

We lopen van Cuijk naar het station in Boxmeer en kunnen vandaar de trein nemen, terug naar Cuijk of naar elders.

(NB. Ik kan niet goed zeggen of het lukt om 4 uur weer bij station Boxmeer te zijn. Het hangt een beetje af van wat er te zien is.)

 Afspreekpunt
Deze informatie is beschikbaar omdat je ingelogd bent  alleen beschikbaar als je ingelogd bent, aanmelden is gratis.


 Tempo
  Ontspannen tempo  

 Bijzonderheden
Deze informatie is beschikbaar omdat je ingelogd bent   alleen beschikbaar als je ingelogd bent
 Bron
eigen compilatie uit verschillende bestaande wandelingen

 Organisatie
Deze informatie is beschikbaar omdat je ingelogd bent  alleen beschikbaar als je ingelogd bent


 Deelnemers (maximaal 8)
Deze informatie is beschikbaar omdat je ingelogd bent alleen beschikbaar als je ingelogd bent.


Aanmelden (kan alleen als je ingelogd bent)
Afmelden (kan alleen als je ingelogd bent)
Uw advertentie hier? Neem contact op via de contactpagina onderaan deze website

 

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen