Reacties en foto's

  • DI 30/08
    SPECIAAL Wandeling op de Marker Wadden
    12 km
    Flevoland, Lelystad (rondwandeling)
    8/12 deeln.
  • DI 30/08
    SPECIAAL Wandeling op de Marker Wadden
    Flevoland, Lelystad (rondwandeling)
    12 km
    8/12 deeln.
  •  

  • dik v

    ( organisator / routebegeleiding ) 14-09-2022

    Hier zijn de fotoos van de wandeling van dinsdag 30 mei augustus over de Marker Wadden.
    Je vindt een link naar de fotoos op:
    https://myalbum.com/album/XCB3CSgZXCf6
    De fotoos zijn nu ook te vinden bij de reacties op de wandeling op de wandelsite. Groeten, Dik

    Klik hier voor de foto's van deze tocht

  • dik v

    ( organisator / routebegeleiding ) 01-09-2022

    Ondanks de treinstaking op dinsdag hebben we toch nog met ons zevenen (6 deelnemers) de wandeling over de Marker wadden gelopen. Een deelnemer was te laat voor de boot en kon nog net van de dijk naar ons zwaaien als in oude vissers- of zeeliedendrama's.
    Het is een niet zo lange wandeling van tegen de 10 km. Rustig wandelen over de dijkjes van het hoofdeiland tussen hert water en rietmoerassen op het eiland. Het eiland met de overige eilanden eromheen heeft iets van een kleine archipel van eilandjes tussen de dijkjes waar je overheen loopt. Die dijkjes waren op het moment voor een groot deel verdroogd en verdord vanwege warmte, zon en droogte. Maar hier en daar stonden nog wel groene en bloeiende planten. Het is interessant hoe de natuur zich ontwikkelt op zo'n opgepoten plek in een waterplas als het Markermeer en wat in de loop van de tijd verandert. De begroeiing is sinds vorige keren sterk veranderd, hoewel daarbij ook de droogte op het moment een rol kan spelen. De overvloed aan verschillende soorten ganzevoet en melde van vorige keren was niet meer terug te vinden, daarvoor waren andere soorten in de plaats gekomen. En nu overal groeiende gele rolklaver.
    Niet alles wat er te zien is, heeft zich spontaan ontwikkeld. De rietmoerassen zijn met kunst en vliegwerk en nieuwe technieken aangelegd. De zandduinen zijn beplant met helm en duindoorn (benieuwd of dat het hier blijft doen, in een weinig zout millieu zonder directe invloed van de zee), en naar ik zag ook met brem en het stekelige neefje gaspeldoorn. Langs de paden over de dijkjes was zaad van wilde planten voor wilde bijen en insecten uitgezaaid, met blaassilene (waarover ik me al verbaasde, het komt vooral in Limburg voor), muskuskaasjeskruid en grote centaurie als opvallende soorten. Slangekruid zou hier als pionier eventueel nog op eigen gelegenheid terecht gekomen kunnen zijn. Wellicht ook de rolklaver. En ook de grote zandkool die al op de boot te ruiken was en waarvan je de blaadjes kunt eten als rucola.
    Wel spontaan zijn de soorten die bij de natte vegetatie horen zoals de paarsige zulte of zeeaster (wat we eten als lamsoor) dat volop tussen het riet groeide, goudzuring, wolfspoot en goudknopje en vlooiekruid met kleine goudgele knopjes, vorige keren zeer massaal, in het natte zand. In het droge zand groeide op veel plaatsen smal vlieszaad met enkele andere droogtesoorten.
    En dat in het toch wel fascinerende landschap tussen riet en water en randen met droge duinen. Met vogels die je niet elke dag ziet, in de lucht vooral ranke kirrende visdiefjes, in het water en tussen het riet zwanefamilies, zilverreigers, pleviertjes of oeverlopers en waarschijnlijk watersnippen met een lange snavel. De zeearenden die in het middaguur waren langsgevlogen en waar iedereen het over had, hebben we weer net gemist.
    Omdat IJsselmeer en Markermeer als waterbekkens en waterbuffres worden gebruikt had het eiland een groot deel van de zomer met hoog water te maken gehad, hoorden we. Nu stond het water weer wat lager waardoor plekken droogvielen, wat aantrekkelijk is voor veel vogels.
    Al met al een prettige, lekker rustige wandeling op een mooie, niet te warme dag over een fascinerend nieuw stukje land. De boot die op het ogenblik vaart was ook nog eens aanzienlijk sneller dan eerdere, in 230 minuten werden we overgevaren. Op het hoofdeiland is inmiddels horeca, zodat we nog een drankje konden drinken. Bedankt voor het meewandelen en tot een volgende keer.

  • liesbeth v

    10-09-2022

    Hallo Dik. Een beetje laat maar het koste mij veel.moeite via de nieuwe site om reaktie te plaatsen. Maar nu had je de fotos van Castricum. Ook weer zo mooi en ik dacht oh ja ik moet nog even een bedankje sturen voor de wadden. Wat was het een leuke tocht. Echt apart stukje Nederland. En met dat mooie weer waan je je inderdaad op een echt eiland. En je ziet het is gelukt met de reaktie om het te plaatsen. Tot ziens. Liesbeth.

    Ik vond het tempo: Rustig rondkijken (ca. 4 km/pu)